недеља, 2. октобар 2016.

Sećanje na Ziju - 30 godina

piše: Isidora Đolović

U proteklih petnaest dana, čak i novine ili portali koji se u minulih par decenija nikako nisu doticali iste teme, "otkrili" su čitalaštvu tragediju koja je 1986. zadesila grupu "Crvena jabuka". Tom prilikom su, u saobraćajnoj nezgodi na putu za Mostar i prvu veliku turneju nakon uspešnog debitantskog albuma, nastradali članovi originalne postave sarajevskog benda, Aljoša Buha i Dražen Ričl Zijo.  Dok je Buha na licu mesta izgubio život, Ričl je preminuo nakon dve sedmice, ne probudivši se iz kome. Juče se navršilo tačno trideset tužnih jeseni bez harizmatičnog muzičara, jednog od osnivača ne samo "Jabuke", već i "Top liste nadrealista", benda "Elvis J. Kurtovich" i pokreta New primitives uopšte. 


Kako sam pre pet godina, uoči četvrt veka od ovog gubitka, napisala tekst kome danas ne bih imala ništa posebno da dodam ili oduzmem, molim vas da ga pročitate OVDE i zajedno se podsetimo mladića koji je sa samo 24 godine okončao svoju misiju na ovom svetu, ali ostavio mnogo stihova, skečeva, poruka i uticaja koji njegovi savremenici i saradnici još uvek neguju. Među njima prednjači Mirko "Elvis" Srdić, koji se često priseća prijatelja u svojim kolumnama - ali ne zaostaju ni članovi njegovog benda. Za slučaj se, među mlađim generacijama (počev od moje), nažalost, premalo zna...

Umesto suvišnih reči, postavljam članak koji je, nakon bloga, svoju štampanu verziju dočekao prošlog leta u 65. broju "Revije Istorija":
iz uvodnika